Pomalo zaboravljeni leskovački terzija Aleksandar Stojanović iz Guckine familije rodio se na današnji dan pre jednog veka, ali svoj jubilej neće proslaviti jer nema s kim – drugovi su davno pomrli, i supruga nije više među živima, a sin, unuk i unuke daleko od rodne kuće.

– Do pre mesec dana mislio sam da ću stoti rođendan proslaviti gala, onako kako je nekada moja pokojna prelepa supruga Olivera pravila matinea, ali sam se predomislio. Nemam s kim da slavim, to je prvo, drugo, veoma sam deprimiran jer sam pre dvadesetak dana opljačkan – priča ova krepka starina za Jugmedia u svojoj prostranoj u ukusno nameštenoj kući od 160 kvadrata, punoj uspomena, u Ulici Miloša Obilića, nedaleko od centra Leskovca.

Aleksandar godinama živi sam
Aleksandar godinama živi sam

Novinari ga zatiču samog, zaključanog u toj kući sa baštom punom cveća, koje neguje sam. Tek se vratio iz grada. Po kući, kojoj nedostaje ženska ruka, kreće se lagano, ali sigurno. Ne izgleda kao stogodišnjak. Na prvi pogled mlađi je bar 15 godina. Prvo što nas je zanimalo to je recept za dugi život.

– Rad, rad i samo rad, ali i uredna ishrana. Nikada nisam pušio ni pio, ne volim tešku, masnu, hranu, ali mislim da mi je život produži čaj od trave “vodopije”, u narodu poznatije kao golguza. Ima je svuda. Pijem je svaki dan bez šećera, kao vodu, još iz mladićkih dana kada sam bolovao od žutice, na preporuku jedne žene iz Vrnjačke Banje – objašnjava.

Sem što slabije čuje, gospodin Aleksandar, a on se zaista ponaša i deluje kao ona predratna gospoda, nema druge hronične bolesti.

– Zdrav sam, osećam se fizički dobro i mislim da ću još dugo živeti. Šalim se, naravno. O tome odlučuje onaj gore – pokazuje palcem prema plafonu, odnosno, nebu.

Iako je u odličnoj fizičkoj kondiciji, psihički se oseća loše, što je posledica dugotrajnog samačkog života budući da mu je supruga preminula još 2005. godine.

– Sam sam, usamljen sam, loše se osećam, nesrećan sam. Društvo mi samo ponekad pravi inženjer u penziji Karabegović, mnogo mlađi od mene. Ali to nije dovoljno. Lutam po ovim velikim sobama, po ovoj kući koju smo sa suprugom pravili šesdesetih godina prošloga veka i plačem.

Supruga je bila pravi ekspert za narodnu nošnju
Supruga je bila pravi ekspert za narodnu nošnju

Kuća Stojanovića je nekada bila mesto okupljanja zanatlija, puna, vesela. Alekandar i Olivera su bili srećan par. Dobili sina, pa kćer, koja je umrla od dijareje u 12. mesecu života i ta tragedija je i danas njegova “živa rana”.

Sinu je kasnije kupio veliku kuću u Beogradu i lokal, dobio unuka i dve unuke. Veze su se prekinule.

– Sada ni ne znam da li te moje unuke imaju svoje porodice, da li su su se udale – priča sa suznim očima.

Aleksandar Stojanović je kao dete zemljoradnika terzijskim zanatom (šivenje narodne nošnje, p.n), počeo da se bavi 1929. godine kao čirak, a svoju radnju na Niškoj ulci, preko puta glavne pošte, otvorio je 1936. godine kada je na lutriji dobio 200.000 dinara.

– Tada su za jedan dinar mogla da se kupe četiri jaja, pa iz tog odnosa može da se vidi koliko sam ja bio srećnik sa 200.000 – kaže.

Odmah je uvezao engleski pamuk, posao je znao, glavna šnajderka bila je njegova životna saputnica, primili su radnike.

– Zarađivalo se lepo. Kupio sam kuću koju sam kasnije srušio i napravio novu, prvi u Leskovcu sam imao automobil italijanske marke “milićento”, pa su dolazili da mi ispituju poreklo imovimne. Naravno, ništa sumnjivo nisu našli jer smo mi to zaradili radom. Ja sam ručao u vreme večere. Kasnije sam kupio i stan u Leskovc – priča.

U penzionerskim danima uživa 38 godina, jer je 1980. godine zatvorio radnju.

– Nekako je u to vreme je i prestala masovnija potreba za narodonom nošnjom. I starije žene sa sela obukle su gradske suknje i haljine, pa sada terzije uglavnom rade za kulturno umetnička društva ili za nekog zalutalog turistu, ali ja mojim kolegama želim sve uspehe ovoga sveta.

Aleksandar nikada nije upoznao unuke
Aleksandar nikada nije upoznao unuke

Bavio se, priča, i humanitarnim radom. Kada je 1963. godine Skoplje stradalo u zemljotresu, poslao je 100.000 dinara, a svog ljubimca “milećenta” ganc novog dao na uslugu, pa mu je vraćen mesec dana kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here