Klepci Stari most

Na lokalitetu Morin otok, blizu starog mosta na Bregavi, u noći 14/15 avgusta 1941, zaklano je preko 50 Prebilovčana.

Napomena redakcije portala Jadovno.срб.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 23. februara. 2016. godine.

Oni su se na poziv i obećanje o amnestiji predali ustašama, utučeni saznanjem da su im porodice stradale u Šurmanačkoj jami. Bili su to uglavnom odrasli ljudi, sa svojim sinovima i unucima. Tako se tu, pored mosta na Bregavi iz XI veka, ugasilo više prebilovačkih ognjišta.

Mučenik Todor Ćirić-Brajo,solunski dobrovoljac, zaklan u Morinom otoku pored rijeke Bregave

Posle mučenja u seoskoj školi, pešačili su vezani 2,5 kilometra, da bi im tu, glave odsekao Ciganin Ibro Mehić, kovač iz Tasovčića. Glave su zakopane u jednu, a tela u drugu rupu.

Mehić, koji je zbog ovog zločina odležao nekoliko godina u Zenici, posle je zadivljeno pričao da je Aćim Dragićević, obezglavljen skakao i hodao 50 metara. Sa Aćimom je zaklan i otac mu Đoko i devetogodišnji sin Vukašin.

Mučenik Bogdan Medan

Tada su ugašena i ognjišta Dragićević Sime koji je zaklan sa sinom Bogdanom, Ilije, Nikole Miloševog, Nikole Spasojevog, Suhića Obrena (zaklan sa sinom Jovom), Momira, Danila i Ljube, Brnjašića Riste i sina mu Sime, Medan Branka, Šćepana i Bogdana, Šarić Srećka i Đorđe, Bulut Ilije Ristinog i Branka, Ćirić Riste, Ekmečić Uroša, Tripković Miloša…

Mučenik Obren Suhić, solunski dobrovoljac, zaklan u Morinom otoku 1941, sa 11- god. sinom Jovom, supruga i 2 ćerke ubijene u jami, a druge 2 ćerke ubijene ispred kuće. Ognjište ugašeno.

Na istom mestu ubijeni su žena i troje dece Sime Brnjašića, te žena, dvoje dece i majka Milana (Jovinog) Šarića.

Napisao: Milenko Jahura

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here