I ako se godinama u Novom Sadu sistemski radilo na uništavanju svega onoga što je srpsko, počevši od nacionalnog identiteta i interesa pa sve do ćiriličnog pisma, danas pak ovaj mali detalj ipak govori o povratku nacionalne svesti u zvanične institucije.
Piše: Mihailo Janjić, član Predsedništva Srpske desnice

Na zgradi našeg najstarijeg profesionalnog teatra, osnovanog 1861. godine osvanula je nova tabla sa dva istaknuta grba, Republike Srbije i tradicionalnim grbom Vojvodine.


Novosađani su prethodnih godina bili primorani da gledaju u tzv. “zastavu vojvodine” koja je ništa drugo do autonomaška krpa, daleko se otišlo pa je tako sa Kulturnog centra skinut ćirilični natpis i postavljen novi latinični. Obeležavanje praznika poput prisajedinjenja Vojvodine Srbiji bilo je nezamislivo i neoprostivo. Donošenjem zastave sa tradicionalnim grbom Vojvodine koji datira iz 1848. godine, vraćanjem ćirilice na Kulturni centar, ponovnim uzdizanjem Matice srpske, proslavom prisajedinjenja, pa i stavljanjem ove table na Srpsko narodno pozorište daje nam jasan signal da se građani severa Srbije nisi odrekli svoga identiteta, da čuvaju svoj interes, da neguju svoju tradiciju i da Novi Sad, centar i prestonica srpske kulture, ponovo postaje ona čuvena Srpska Atina.Izvor: InfoSrb
POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here