DžULIJA GORIN – Amerika je pogrešila na Balkanu

Prenosimo vam deo intervja objavljen na portalu  ..Pečatt:

Razgovarao Jovan Tripković

Džulija Gorin, analitičar i konzervativni politički aktivista, tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji javno je kroz intervjue, tekstove, radio i televizijska gostovanja istupala u odbranu srpskih nacionalnih interesa. U ekskluzivnom razgovoru za Pečat iznosi greške i posledice američke spoljne politike u Bosni i na Kosovu

Nije postojao nikakav nacionalni interes za američku podršku bosanskim i albanskim muslimanima u sukobima u bivšoj Jugoslaviji – kaže na početku intervjua za Pečat američka analitičarka jevrejskog porekla Džulija Gorin i ukazuje na brojne greške američke spoljne politike, koja po inerciji, zaslepljeno, nastavlja da podržava islamske ekstremiste širom sveta misleći da joj je to u interesu.
Zbog čega su, onda, Sjedinjene Države tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji podržale bosanske Muslimane i kosovske Albance? Da li je to, možda, bilo u finansijskom interesu američkih političkih elita?
Američki zvaničnici su to objašnjavali tzv. humanitarnim intervencijama i stoga im nije bio potreban nikakav nacionalni interes kao izgovor. S obzirom na logičan zaključak ovih ratova, čiji smo svedoci bili, naša agenda postaje jasna. Postaje jasno da je naš interes bila Rusija i uspostavljanje vojne baze Bondstil u blizini Rusije, baze koja će biti most ka Rusiji i koja može da posluži za demontažu Ruske Federacije. Ovaj prioritet je bio cilj lažnog interesa i mi smo bili voljni da u suštini podrivamo stvarnu sigurnost, stabilnost i nacionalni interes da bismo to postigli.
Dakle, sve to nije bilo u nacionalnom interesu američke nacije, a vredi analizirati da li je učinjeno zarad finansijskog interesa naših političkih elita. Iako to nije pokrenulo rat, svakako je bilo očigledan ishod ratnih dešavanja. Setimo se samo da je petnaest godina kasnije firma bivše državne sekretarke Madlen Olbrajt učestvovala u tenderu za kupovinu kosovskog nacionalnog mobilnog operatera.
Naše angažovanje na Kosovu nije moglo da se desi bez gotovinskih donacija članovima Kongresa od strane etničkog lobija koji je zagovarao američku intervenciju. Posmatrano retroaktivno podrška kosovskim Albancima je učinjena zarad finansijskih interesa naših političkih elita.

Razgovarao Jovan Tripković    

Izvor: Pečat

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here