Darko Mladić, sin bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratko Mladića, očekuje da će sledeće godine iz Haga biti pušten na slobodu.

Veruje, kako kaže, da će prvostepena presuda iz novebra prošle godine, kada je u Haškom tribunalu njegov otac osuđen na doživotnu robiju, posle uložene žalbe biti pušten na slobodu.


Kakvu presudu očekujete?

– Prvo prvostepena presuda bi trebalo da bude anulirana, a Ratko pušten na slobodu. Nemaju nikakve dokaze protiv njega. U Hagu je dominantan politički uticaj NATO politike.

Očekujelite li te ga u Beogradu sledeće godine?

– Voleo bih i pre da ga izvedem odande. Ne vidim razlog zbog čega mu ne dozvoljavaju bolničko lečenje, koje mu je više nego potrebno.


Kako je njegovo zdravstveno stanje?

– U suštini nepromenjeno. Ništa bolje, ali na svu sreću ništa gore. Ima iste, probleme oduniranje ćelija u mozgu usled višestrujnih moždanih udara.Kako nam je Ratko rekao u telefonskom razgovoru pre desetak dana, snimali su mu glavu. Tražili smo snimke i medicinski izveštaj da bi videli kakvo je sada stanje. Uz to ima i visok krvni pritisak, nažalost lekari u Hagu smatraju da je to bezazleno. Iako naši lekariupozoravaju da mogu izazvati ozbiljne probleme. Utvrđeno je da ima početak demencije.

Zahtev da se leči u Srbiji odbijen je u junu. Hoćete li i dalje na tome insistirati. Hoćete li i dalje na tome insistirati?

– Na svim novinama se borim za to. Uspeva da preživi tamo bukvalno uz božiju pomoć. Neophodno mu je bolničko lečenje.


Prima li posete?

– Ima pravo da deset dana mesečno ima posete. Stalno ispuni tu normu, jer mu u posetu ide redovno supruga Bosa, prijatelji, rodbina i ja sa decom.


Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here