Ja bih voleo da sam strani investitor, ali nisam. Mi domaći nemamo nikakve šanse da dobijemo približno dobre uslove kao stranci. Eh, da ja mogu da dobijem deset hiljada evra po radnom mestu, pa da posle dve godine kad mi subvencija istekne pređem u Albaniju, jer verovali ili ne, oni su jeftinija radna snaga od nas, a i mogu ponovo da se dobiju subvencije.

Kad si domaći investitor, ili ne daj bože preduzetnik, pa ti si jedan stepen više od stoke, jer te tako tretiraju gde god da se pojaviš. Ako tražiš kredit, odbiju te, ako tražiš nepovratna sretstva, odbiju te, ako odneseš biznis plan, niko ti nikad ne odgovori na tvoj zahtev, kao da je naš rad i novac šugav, a svima su usta puna malih i srednjih preduzeća, sva ministarstva imaju tobož budžete za pomoć i razvoj, gospodo… pa gde su ti fondovi, zbog čega su nedostupni za obične građane? Mislim na one koji nisu u vladajućoj kliki. Jesmo li mi postali društvo kao u Indiji, podeljeno na kaste? Kasta koja vlada i kasta koja trpi ove što vladaju? Država ima para da kupi Albanski telekom, a nema para da podrži mala i srednja preduzeća? Nema para ni sluha da pomogne domaće sposobne ljude, koji mogu da naprave neku novu vrednost, koju mogu da naprave neki mali finalni proizvod i da ga plasiraju na treća tržišta. Kad aplicirate za tako nešto samo što vam se ne smeju u lice. Šatro gistro, mi nemamo preduzetničkog duaha. Nemamo mi gospodine predsedniče i gospodo ministri, osnivački kapital i obrtna stedstva, jer nam svi novci otiču iz države kroz strane investitore. Imamo mi duha ali nemamo para! A i druga stvar je ta, da kad bi imali puno malih preduzeća, njih ne možeš da ucenjuješ za platu i radno mesto pred izbore, već oni glasaju po svom nahođenju. Nije to dobro za vlast, takvom građanstvu se ne mogu prodavati šarene laže i priče o smanjenju nameta od 0,75 posto.

Vladajuća elito! Molimo Vas, mi obični građani, da se dozovete pameti! Ako želite dobro ovom narodu, morate mu pomoći, a ne omalovažavati ga! Morate ovim problemima koje gore navodim, pristupiti ozbiljnije, časnije, promišnjenije, efikasnije, morate poštovati sve svoje građane podjednako, ali ne samo deklarativno već na živim primerima, samo tako možemo izbeći da se jednog dana probudimo u kamenom dobu u odnosu na ceo svet!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here