Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da po stupanju na ovu dužnost namerava da iznese inicijativu o priznavanju Krima delom Rusije.

– Pripajanje poluostrva Rusiji proizašlo je kao rezultat legitimnog referenduma koji je bio u skladu sa Ustavom UN. To je bio demokratski proces tokom kojeg su stanovnici poluostrva iskazali svoj stav. Osim toga, Krim istorijski pripada Rusiji i njen je sastavni deo – rekao je Dodik za rusku “Izvjestiju”.

Prema njegovim rečima, paradoksalno je to što Zapad, koji se uvek aktivno borio sa komunizmom, sada priznaje administrativno rešenje bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

– Ja sam lično jako zainteresovan za posetu poluostrvu, posebno sada kada je postao deo Rusije i nameravam da posetim Krim čim se ukaže prilika – dodao je Dodik.

Na pitanje zar se ne boji pritiska Ukrajine, Dodik je zapitao na koga Ukrajina može da vrši pritisak, te naglasio da ta zemlja sada treba da rešava unutrašnje političke probleme, te da je uticaj Zapada na Kijev pokazao negativan i poguban efekat na tu zemlju.

On je ocenio da Ukrajina treba da pristupi normalizaciji odnosa sa Rusijom.

– U datoj situaciji reč je više o pritisku Zapada – rekao je Dodik i naglasio da je sve to velika geostrateška igra.

Prema njegovim rečima, dešavanja na Krimu prošla su u demokratskoj atmosferi za razliku od otcepljenja Kosova od Srbije. – Bez obzira na to, SAD i većina njihovih saveznika priznaju nezavisnost Kosova – naveo je on.

Dodik je rekao da bi po stupanju na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH želeo da njegovi prvi sastanci budu sa predsednicima Rusije i Srbije – Vladimirom Putinom i Aleksandrom Vučićem

– Spreman sam da se sastanem sa ruskim liderom do kraja godine, ali tu ne zavisi sve od mene – rekao je Dodik.

Dodik, koji je dosadašnji predsednik Republike Srpske, naglasio je da Srpska ima sadržajne odnose sa Rusijom, da je zainteresovana za nabavku medicinske opreme iz Ruske Federacije, kao i za izgradnju postrojenja za gas na teritoriji Republike, tačnije u Zvorniku, koje se trenutno projektuje, dok se u Rusiji priprema neophodna oprema, a u jesen iduće godine trebalo bi da počne sa radom.

– Osim toga, bilo bi mi veoma drago ako bi se izgradio rusko-srpski humanitarni centar, kao i onaj koji radi u Nišu u Srbiji. I to ću pitanje postaviti – dodao je Dodik.

On je potvrdio da je Vladimir Putin veoma popularan u Republici Srpskoj i da narod mnogo uvažava i voli jaku Rusiju koju je on sazdao.

– Rusija se pridržava pravedne politike, ona štiti i podržava međunarodno pravo, konkretno kada je reč o podržavanju relevantnih rešenja Saveta bezbednosti UN, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi volimo Rusiju ne zato što nas ona podržava, nego što se ona jasno pridržava međunarodnog prava u svojoj spoljnoj politici – dodao je Dodik.

Govoreći o nedavnom slučaju zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu, Dodik je naglasio da će smeniti sve Srbe koji su bili odgovorni za donošenje tog rešenja.

On je dodao da bez saglasnosti srpske strane takvi “spiskovi nepoželjnih lica” ne mogu postojati, te izrazio uverenje da će to pitanje uskoro biti rešeno.

– To će biti jedno od prvih pitanja koje ću uključiti u dnevni red. Nameravam da poništim te spiskove i tada gospodin Prilepin može doći u BiH. Ja imam veoma pozitivno mišljenje o tom čoveku, ja sam ga nagradio ordenom Republike Srpske i želim da mu ga što pre uručum – dodao je Dodik.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here