U posed naše redakcije došlo je pismo od pravne kuće, koji štite interese finansijske konsultantske kuće Sino RS.

Pismo otkriva negativnu ulogu koju igraju pojedini izvršioci u Vladi RS, čime podrivaju autoritet svog nacionalnog lidera pred licem međunarodne zajednice.

Suština pritužbi iznesenih u pismu se svodi na sledeće:

Republika Srpska se obratila za pomoć finansijskoj konsultacionoj kući Sino RS Advisory Pte Ltd (“Sino”).

Kao jedinstvena opcija tražena je mogućnost dobijanja politički nemotivisanog finansiranja na međunarodnom tržištu kapitala, u trenutku kada se RS nalazila pod jarmom svetskih finansijskih instituta, poput MMF, i nije imala drugih efikasnih kanala za privlačenje investicija.

Situacija je otežana time što republika nije samostalna država, već predstavlja entitet sa dosta komplikovanim pravnim statusom unutar Bosne i Hercegovine. Predsednik RS je pod sankcijama međunarodne zajednice, a i sama mogućnost pozajmice sredstava mimo BiH je dosta sporna.

I pored ovog, konsultanti su pripremili ekonomsku analizu, razradili preporuke, organizovali susrete sa potencijalnim servisnim agentima i potencijalnim organizatorima, pomogli da se u republiku privuku sredstva preko hongkonške finansijske organizacije, koja je, usput, jedina pristala na učešće u tenderu, bez obzira na sankcije. Osim nje, više niko nije izrazio želju da učestvuje na tenderu.

Sve krupnije bankarske strukture su se odmah povlačile kada bi čule da se radi o RS i pod kakvim je sankcijama.

Nadalje, Sino je razradila infrastrukturu emisije i pronašla platežnog agenta, pravne konsultante, listing agenta i bečku berzu – institucije koje su pristale na saradnju, iako su bile svesne visokih rizika kod rada sa RS.

Za učešće na tender RS za platežnog agenta niko se nije prijavio, ali je odgovarajući agent nađen uz pomoć organizatora.

RS je zahvaljujući ovome dobila 168 miliona evra uz kreditnu stavku koja je bila uporediva sa stavkom o kojoj je pregovarala Srbija u junu 2018, u trenutku emisije svojih obveznica. To predstavlja fenomenalni uspeh, jer je kreditni rejting RS nekoliko puta niži od rejtinga Srbije. Po priznanju vodećih svetskih finansijskih eksperata Sino je uradila nemoguće, jer je ubedila investitore da je kreditni kapacitet RS uporediv sa srpskim.

Međutim, Ministarstvo finansija RS je imalo drugačije mišljenje, jer nije izvršilo uplatu hongkonškoj kompaniji za uspešno obavljene usluge, pa je poslednja pripretila sudom.

Sino je u situaciji kada Ministarstvo finansija nije izvršilo uplatu za obavljene usluge napravila ugovor sa advokatskom kućom svetskog glasa i predala tužbu u Sud u Londonu.

Posle ovoga postavljamo pitanje: čime je motivisano ponašanje ministra finansija, ako se zna da će na sudskoj raspravi fakt neplaćanja sasvim mogućno biti procenjen kao narušavanje obaveza po obveznicama, čije emitovanje je organizovala Sino? Ovakav skandal može udariti po autoritetu nacionalnog lidera u predvorju izbora u republici…

Verovatnoća da će RS izgubiti na sudu je veoma visoka, jer je, prema uslovima posla zaključenog sa hongkonškom firmom, izvršena uplata u korist RS.

RS bi trebala da plaća svoje račune, inače će veliki uspeh na međunarodnom kreditnom tržištu, koji je dostignut zahvaljujući konsultantskoj kući Sino,biti poništen od strane ministra Telgetije, koji je iznenada prekinuo sve kontakte i nije hteo više da se sreće sa predstavnicima Sino.

Ovakav odnos Ministarstva finansija prema uspešno organizovanom alternativnom privlačenju sredstava čini da se mogućnost budućeg zaduživanja RS svodi na nulu.

Sino je spremna za suđenje. Očigledno je da će konsultantska kuća ići do kraja u svojim zahtevima da dobije zakonsku nadoknadu za svoj jednoipogodišnji više nego uspešni rad. Sudski troškovi će biti uporedivi sa, može se reći skromnom, nadoknadom za Sino, a to će se, pored pogoršanja reputacije same RS, odrazizi i na njen budžet.

Vuk Vojnov

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here