miodrag linta foto medija centar beograd

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je Tanju Belobrajdić, ženu koja je učestovovala u mučenju Srba u zloglasnom logoru Lora, ordenom za posebne zasluge stečene u ratu, a predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je tu odluku okarakterisao kao skandaloznu i pokazatelj da je Kitarović zaštitinik ratnih zločinaca.

Inače, reč je o odluci Grabar Kitarović od 28. novembra prošle godine, povodom koje se juče oglasila i Inicijativa mladih za ljudska prava, obrativši se Uredu predsednice Hrvatske upitom u kojem od nje zahtevaju objašnjenje čime je Belobrajdić zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske – Red hrvatskog trolista.

U tom upitu se navodi da su o kontroverzama vezanim za Tanju Belobrajdić i potencijalna kršenja ljudskih prava za vreme devedesetih godina u Vojno – istražnom centru Lora pisali su brojni ugledni novinari i nezavisni istraživači. Osim toga, Dalmatinski komitet za ljudska prava 2009. godine državnim organima je podneo krivičnu prijavu protiv Belobrajdić zbog “osnovane sumnje da je u razdoblju od početka aprila do sredine avgusta 1992. godine u prostoru VIC-a Lora u Splitu, u kojem su bili smešteni ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, ove brutalno premlaćivala, mučila i vređala njihovo lično dostojanstvo osobito uvredljivim i odvratnim postupcima, navodi se između ostalog u pismu Kolindi Grabar Kitarović.KOLINDA ODLIKOVALA MUČITELJKU SRBA HRVATSKA PREDSEDNICA URUČILA ORDEN ŽENI OSUMNJIČENOJ ZA RATNE ZLOČINE

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je predsednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović zahtev da dostavi objašnjenje čime je to pripadnica 72. vojne policije Tanja Belobrajdić zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske — Red hrvatskog trolista.

U saopštenju Saveza Srba iz regiona navodi se da je Belobrajdić devedestih godina prošlog veka bila supruga zloglasnog komandanta logora Lora Tomislava Duića, a posebno se isticala u zverskom mučenju Srba, saopštio je Savez Srba iz regiona. Belobrajdić u ratu je bila pripadnik 72. bojne Vojne policije i svakodnevno je boravila u vojno-istražnom centru Lora.

Lora je od 1992. do 1997. godine bila logor smrti i kroz njega je prošlo preko 1.000 srpskih civila, vojnika i ratnih zarobljenika koji su svakodnevno strahovito psihofizički mučeni a utvrđeno je da je najmanje 70 logoraša ubijeno, navodi se u saopštenju. Linta kaže da je odluka Kitarovićeve skandalozna, ali i očekivana. On ističe da činjenice jasno potvrđuju da je Tanja Belobrajdić posebne zasluge u ratu stekla sadistički mučeći Srbe i da je to bio glavni razlog da joj Kolinda Grabar Kitarović dodeli i adekvatan orden tzv. Red hrvatskog trolista. Inače, pomenuti orden je bio zvanični znak Domobranstva i avijacije u zloglasnoj NDH.

Kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno da ratni zločinci dobijaju nacifašistička i druga odlikovanja. Prema mišljenju Linte, potpuno je jasno da je Kolinda Grabar Kitarović jedan od glavnih zaštitika ratnih zločinaca koji se slave kao heroji i dobijaju odlikovanja jer su doprineli stvaranju skoro etnički čiste Hrvatske čiji je temelj zloglasna NDH.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here