Na dva dana pred Božić, 5. januara po novom a 23. decembra po starom kalendaru, je Tucindan. Toga dana se kolje i redi pečenica za Božić.

Tucindan

Nekada se pečenica „tukla“ – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda ubijeno ili ošamućeno prase i jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan. Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokoš.

Običaj vezan za klanje pečenice ostao je verovatno iz starih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime. Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu „ne valja“ tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.

SPC NA DANAŠNJI DAN 5. JANUAR (23. DEC. PO STAROM KALENDARU) OBELEŽAVA:


Praznik Svetih deset mučenika na Kritu

Postradaše za Hrista Gospoda u vreme gonjenja Dekijeva 250. godine. Njihova su imena: Teodul, Saturnin, Evpor, Gelasije, Evnikijan, Zotik, Pompije, Avgatopus, Vasilid i Evarest. Svi behu ugledni i česni građani, najbolji među najboljim. Kada ih izvedoše na gubilište, oni behu radosni veoma, i prepirahu se, ko će od njih prvi biti posečen, jer svaki željaše prvi poći ka Hristu ljubljenom. Potom se pomoliše:

Sveti Nifont Čudotvorac

Rođen u Paflagoniji, vaspitan u Carigradu na dvoru nekog vojvode. Zapavši u rđavo društvo, mladi Nifont se pokvari i predade mnogim gresima i porocima. Zbog greha ne mogaše se ni Bogu moliti. Milošću Svete Bogorodice vraćen na put pravde, i zamonašen. Imao bezbrojna viđenja nebeskog sveta. Četiri godine vodio tešku borbu s demonom, koji mu je neprestano šaptao: „Nema Boga! Nema Boga!“ No kada mu se javi sam Gospod Isus kao živ na ikoni, Nifont zadobi silu veliku nad zlim dusima, i oslobodi se teških iskušenja.

Toliko je prozorljiv bio, da je viđao angele i demone oko ljudi isto kao i ljude, i poznavao ljudske pomisli. S angelima je razgovarao često, a s demonima se prepirao. Sazidao crkvu Presvetoj Bogorodici u Carigradu, prikupio monahe i spasavao mnoge. Arhiepiskop aleksandrijski Aleksandar po otkrivenju s neba posveti ga za episkopa grada Konstancije na Kipru. Beše u to vreme sveti Nifont već star, i upravljavši dobro crkvom Božjom neko nedugo vreme, preseli se u večno Carstvo Hristovo. Pred smrt ga poseti sveti Atanasije Veliki, arhiđakon crkve aleksandrijske, i vide mu po smrti lice prosvetljeno kao sunce.


Učenik svetih Kirila i Metodija i jedan od Petočislenika, koji su najrevnosnije sarađivali onim apostolima slovenskim. Sveti Naum putovao je u Rim, gde se proslavio čudotvornom moći kao i velikom učenošću. Beše znalac mnogih jezika. Pri povratku iz Rima oni se nastaniše, pomoću cara Borisa Mihaila, na obalama Ohridskog jezera.

Dok je sveti Kliment delovao kao episkop u Ohridu, dotle je sveti Naum osnovao na južnoj obali jezera manastir, koji i dan-danas krasi tu obalu, – kao što ime sveti Naum krasi istoriju slovenskog Hrišćanstva – i koji je kroz vekove i vekove bio izvor čudotvorne sile i utočište bolnim i nevoljnim. Oko svetog Nauma sabralo se beše mnoštvo monaha odasvud sa Balkana.

Sveti Naum je bio mudar učitelj, jedinstven rukovođ monaha, odlučan podvižnik, čudotvoran molitvenik i duhovnik. Neumorni trudbenik sveti Naum se osobito trudio na prevođenju Svetoga Pisma, i ostalih crkvenih knjiga, sa grčkog jezika na slovenski. Činio je čudesa i za života i po smrti. Njegove čudotvorne mošti i dan-danas zadivljuju mnogobrojnim čudesima, naročito isceljenjima od teških bolesti, ponaosob ludila. Upokojio se u prvoj polovini X veka i preselio u radost Hrista ljubljenoga.

RASUĐIVANjE

Živeći još u telu, svetitelji su imali velika otkrovenja od Boga i vizije nebeskih i paklenih sila. Sva ta njihova otkrovenja i vizije potvrđuju veru pravoslavnu u svima učenjima njenim. Svetitelji su radost, radost velika vernima. Sv. Nifont video je živu Bogorodicu, i živoga Gospoda Hrista u slavi; viđao je ishod duša ljudskih iz tela, i angele hranitelje pojedinih ljudi! Na javi se razgovarao c angelima i prepirao c demonima. Crkva uči. da iskreno pokajanje grešnika ma i u poslednjem času, spasava dušu pokajnika. Sv. Nifont je video dušu jednog samoubice kako je đavoli vuku u Ad. Anđeo hranitelj te duše iđaše i gorko plakaše. A ta duša beše nekoga sluge, koji izvrši samoubistvo zato što mu gospodar beše nemilostiv, a on ne hte otrpeti do kraja, da bi spasen bio.

Godišnjica racije

U Čurugu sutra obeležavaju 73. godišnjicu mađarske Racije iz 1942, kada je ubijeno najmanje 1.300 ljudi, među njima 86 dece. Najmlađoj žrtvi Savki Nikolić bilo je tek 15 dana“.

Sutrašnji Tucindan će u Čurugu, najvećem i u Drugom svetskom ratu najteže ranjenom mestu u Šajkaškoj, biti obeležen tugom i pijetetom. Na isti pravoslavni praznik 1942. godine, upravo tu je počela krvava mađarska racija u kojoj je, tokom januara, u celoj Bačkoj ubijeno najmanje 4.000 nevinih Srba, Jevreja i Roma. „U Čurugu i okolnim mestima stradalo je najmanje 1.300 ljudi, među kojima je bilo i 86 dece. Najmlađoj žrtvi Savki Nikolić bilo je tek 15 dana“, kaže za „Novosti“ Milan Radomir, predsednik čuruškog Memorijalnog društva „Racija 1942“.

Pre dve godine, ovo društvo uspelo ja da u tzv. Tapalovom magacinu u centru mesta, u kojem je već prvog dana mitraljeskim rafalima ubijeno oko 400 Čuružana zbijenih na jedva 150 metara kvadratnih, otvori Muzej racije. U znak sećanja na sve nevine žrtve, venac će tu sutra, zajedno, položiti Milan Radomir i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

„Masovno ubijanje trajalo je pet dana, a veliki deo žrtava je stradao i na obali zaleđene Tise koja protiče pored mesta, posebno na takozvanoj Trećoj rampi“, nastavlja naš sagovornik. „Žrtve su bacane pod led reke, a vrhunac zločinačkog orgijanja je dostignut na Badnji dan 1942. Stoga ćemo, u utorak, na ovogodišnji Badnji dan, vence položiti i tamo“.

Više čuruških porodica je tada jednostavno – nestalo. Među njima bila je i porodica Čura u kojoj je pobijeno svih 14 članova: Rada (73), Jovan (53), Miroslav (49), Jelena (48), Bogdan (47), Milorad (37), Mirjana (21), Ljubica (20), Branko (18), Rade (17), Anđelka (16), Kristina (14), Vladimir (13) i Radojka (7)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here