Ponosni narod Venecuele se u svojoj istoriji susretao sa mnogo izazova, ali nikada do sada nije bio suočen sa krizom ovih razmera, koja se ne pamti u modernojnoj istoriji.

U proteklih nekoliko godina, Venecuela se suočava sa brojnim problemima, izazvanim pretežno imperijalističkim težnjama SAD i pokušajima da se od ove bogate i miroljubive nacije napravi primer za sve neposlušne južnoameričke države.

Nečuvene sankcije na uvoz lekova, hrane i drugih potrepština dovele su nama prijateljski narod, koji je iz godine u godinu odolevao pritiscima da prizna nezakonito otcepljenje naše teritorije – do ivice opstaka.

U pretekle tri godine pritisak na Venecuelu doveo je do masovnog izglanjivanja stanovništva, ekološke katastrofe i opšteg pada društva i države, koja se sada u najbukvalnijem smislu bori za goli život.

Građani su potpuno prepušteni na milost i nemilost usled nemogućnosti vlasti da održe osnovne institucije i obezbede sigurnost i minimum uslova za život svojih građana.

Srbija bi kao neko ko je takođe iskusio nemislosrdnos američke politike, u najmanju ruku trebalo da uputi protestnu notu SAD zbog necivilizovanih postupaka koji ugrožavaju prvenstveno nedužno stanovništvo.

Alarmiranje svetske javnosti na situaciju u Venecueli predstavlja ne samo moralnu obavezu, već i priliku da se donekle odužimo za prijateljstvo i podršku koju smo uprkos svim pritiscima dobijali, u trenutcima kada ni mnogo bliže, i nama prijateljskije države nisu ni pokušale da nam izadju u susret.

Srbija bi u najhitnijem roku morala da pozove celu medjunarodnu javnost da izvrši pritisak i spreči katastrofu, i pretvaranje Venecuele u koncentracioni logor pod pritiskom SAD i njenih satelita.

Stanje u ovoj državi prevazilazi najmračnije distopijske filmove, stoga apelujemo na sve koji su u mogućnosti da spreče ovu sramotu i zločinačko udruživanje sa ciljem da se ova država i nacija unište i potpuno liše svojih resursa, dostojanstva i prava na život.

Situacija sa kojom se naš narod suočio tokom devedesetih ne može se uporediti sa onim što se sada dešava u ovoj nekada vodećoj zemlji Južne Amerike, naša je dužnost i obeveza kao prijatelja, hrišćana i civilizovanih ljudi – da učinimo sve što je u našoj moći da se pomogne narodu nad kojim u 21. veku pred očima celog sveta vrši besomučni genocid.


Gradjani Venecuele gladuju godinama, odsustvo lekova i najosnovnih namirnica ostavlja nesagledive posledi na sve delove društva, prvenstveno decu i odojčad, čije majke gladuju zajedno sa njima, dok je ostatak naroda prinudjen na egzodus iliponižavajuću sporu smrt.

Ukoliko Srbija ne uradi ništa, to će biti najsramnija tačka u našoj modernoj istoriji, možda nam građani Venecuele i oprosta, ali Gospod neće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here