Grupa intelektualaca iz Italije, među kojima su univerzitetski profesori, publicisti, novinari i diplomate, pokrenula je peticiju za povlačenje priznanja Kosova, koju će uputiti Donjem domu parlamenta te zemlje 20. februara, na dan kada je Italija priznala Kosovo, a samo tri dana nakon jedanaeste godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane Albanaca.

Odbor za pokretanje ponovne rasprave o italijanskom priznanju nezavisnosti Kosova čine prof. Stefano Piloto (istoričar), Stefano Vernole (novinar), Marilina Veka (novinarka), Loreta Bađo (počasni konzul Srbije za region Veneto), Federiko Roberti (bloger „Bye Bye Uncle Sam”), Andrea Turi (publicista), Leandro Kjareli (počasni konzul Srbije u Firenci), prof. Alesandro di Meo (Univerzitet Tor Vergata u Rimu) i drugi.

Inače, ideja da se preispita odluka Italije o priznanje Kosova potekla je od Srba u Italiji. Dejan Kusalo, jedan od čelnika Saveza Srba u Italiji i predsednik humanitarnog udruženja „Koreni“ sa sedištem u Veroni, kaže da je dosad prikupljeno blizu 2.000 potpisa.

– Nadamo se da će do 15. februara biti bar još toliko potpisa jer su naši ljudi masovno krenuli da ih prikupljaju. Peticija će biti upućena 20. februara italijanskom parlamentu. Ne znamo da li će Italija promeniti odluku, verovatnoća nije velika, u svakom slučaju, ovom inicijativom tema Kosova je ponovo dospela u žižu italijanske javnosti, kojoj želimo i da ukažemo na težak položaj srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji – navodi Kusalo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here