Policija, koja je rano jutros pokušala da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica “Suza Njegoševa” u vlasništvu mitropolije crnogorko-primorske, čije rušenje je najavljeno za danas, povukla se nešto posle sedam sati zbog velikog broja ljudi.

Oni su se povukli na poziv sveštenika Manastira Miholjska prevlaka, a na fejsbuk profilu tog manastira objavljeno je da je ostrvo na kojem se nalazi krstionica policija opkolila sa kopna i sa mora.

Sveštenik je pozvao policajce da se povuku, pođu kućama i zagrle svoju decu kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju.

Policija je u velikom broju počela da stiže na ostrvo i da opkoljava krstionicu u ranim jutarnjim satima, a njeno rušenje najavljeno je za 9.

Tokom noci zvonila su i manastirska zvona koja su pozivala vernike na otpor molitvom, a služeno je svenoćnjo bdenje.


Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i firme koju je ono angažovalo da sruši bespravno podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na prevlaci kod Tivta, jutros oko 4.00 sata nije uspeo.

Naime, izvršitelji su do krstionice, koja se nalazi na ponti sa južne strane Ostrva cvijeća, pokušali da dođu sa mora, plovilima plovne jedinice MUP-a, dok je na kopnu bilo prisutno više desetina pripadnika Interventne jedinice MUP-a sa opremom za razbijanje demonstracija.

Predstavnici policije pozvali su okupljeno sveštenstvo i vernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer “ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite”.

Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nije intervenisala.

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbednost za Boku kotorsku, pokušavajući da ga ubede da sveštenstvo i vernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju.

FOTO: VIJESTI.ME/ SINIŠA LUKOVIĆ

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vernika na prevlaku i oni su ostali da čuvaju krstionicu.

A u 9 sati je počela jutarnja liturgija kojoj prisustvuje nezapamceno veliki broj vernika, medu kojima su poslanik DF-a Milun Zogovic, predsednik Prave Crne Gore Marko Milacic, potpredsednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjevic, predsednica SO Kotor Dragica Perovic, odbornici tivatske, kotorske, hercegnovske i budvanske opštine.

Sekretar odbora za izgradnju manastira Prevlake otac Miajlo Backović pozvao je ranije danas policajce da se povuku, pođu kućama i zagrlile svoju decu, kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju Sveštenstvo, ipak, očekuje da će se u zakzano vreme pojaviti građevinski inspektor Dragan Zejak, koji će, verovatno, konstatovati da nema uslova da se izvrši naredba o rušenju krstionice.

Backović je, u izjavi za portal IN4S, osudio, kako je rekao, “policijski desant” na krstionicu.

Prema njegovim rečima, jake policijske snage su još uvek prisutne u blizini krstionice.

On je naveo da je razgovarao sa načelnicima policije Tivat i Herceg Novi, koji su ga pitali na koji kompromis je spreman, na šta im je on odgovorio da je spreman samo na to da se krstionica ne ruši i da resorni ministar usliši molitve naroda da krstionica ostane tu gde jeste.

Backović je, takođe, podsetio i na reči premijera Duška Markovića, koji je pre nekoliko dana kazao da će se graditi tamo gde narod želi da se gradi, i isto tako da se neće graditi, tamo gde to narod ne želi.

Inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma najavila je za danas rušenje krstionice “Suze Njegoševe” na Prevlaci.

Rešenje o rušenju potpisao je urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Krstionica se nalazi se u samom moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene pri više od 11 vekova.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u letnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva – Krstionica, izgrađena u skladu sa arhitekturom 9. veka i, posvećena je Svetom Lovćenskom tajnovidcu – Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Poziv vlastima da preispitaju odluku o rušenju krstionice uputili su i tivatski odbori Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore.

Rešenje o rušenju doneto 14. decembra ove godine.

Kurir,Tanjug, Vijesti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here