Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske je na vanrednoj konferenciji objavilo kako su hrvatskivojnici, deo 10. kontingenta hrvatske vojske u sklopu mirovne misije u Avganistanu “Odlučna podrška”, ranjeni u sredu ujutro u eksploziji u Kabulu u Avganistanu. Prema poslednjim informacijama, jedan od ranjenih je preminuo.

– Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji podrške miru u Avganistanu, preminuo je danas 24. jula 2019. godine oko podneva, od teških povreda opasnih po život zadobijenih rano jutros tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu – saopštilo je Ministarstvo obrane.

Reč je o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Avganistanu bio angažovan na poslovima savetovanja Avganistanskih sigurnosnih snaga.

Novinarima se ranije danas obratio ministar Damir Krstičević.

– Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Imamo troje povređenih vojnika, od kojih je jedan bio u jako teškom stanju. Druga dvojica su teško povređena, ali nisu u životnoj opasnoti – kazao je Karstičević.

Na konferenciji su objavljeni i detalji tragedije.

– Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zaletanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u naše vozilo. Na lice mesta su izašle avganistanske snage i pružile pomoć našim povređenima – rekli su i dodali da je sada u toku sprovođenje uviđaja.

Istaknuto je kako hrvatski vojnici učestvuju u mirovnim misijama i kako povređeni vojnici nisu učestvovali u borbenim misijama.

– Njima se trenutno pruža maksimalna medicinska pomoć i nadam se da ćemo ih brzo videti u Hrvatskoj – kazali su.

TALIBANI PREUZELI ODGOVORNOST

Avganistanski mediji objavili su da su talibani preuzeli odgovornost za napad.

Hina navodi da su ranjeni vojnici iz Desetog hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se od marta ove godine nalazi u Avganistanu u sklopu NATO misije “Odlučna podrška”, a deo ovog kontingenta su i pripadnik Vojske Crne Gore, Armije Severne Makedonije, Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je da se radi o izolovanom napadu, a da su svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta na sigurnom.

On je dodao da je razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, koji su upoznati s ovim događajima.

GRABAR KITAROVIĆ: DUBOKO SAUČEŠĆE PORODICI

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izrazila je tugu zbog smrti vojnika J.B, koji je preminuo u bolnici nakon napada bombaša samoubice u Avganistanu.

– Izražavam duboku tugu i saučešće porodici poginulog, koji je nažalost podlegao povredama. U ovom teškom trenutku nadam se da će porodica stradalog vojnika pronaći snagu utehe. Iskreno verujem u uspešan oporavak ostalih povređenih vojnika i da ćemo ih ubrzo videti u Hrvatskoj – rekla je Grabar Kitarović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here