Kefalonija je pored prelepih plaža čuvena i po jednoj specifičnosti koja se dešava samo u avgustu mesecu u malom selu Markopulo na jugoistoku ostrva, na oko 26 kilometara od glavnog grada Argostolija. Markopulo je prelepo selo na padinama planine Enos.

Svake godine se 15. avgusta u Markopulu održava praznik Uspenja Presvete Bogorodice (Velika Gospojina), kada se već tradicionalno pojavljuju zmije u crkvi. Zmije se pojavljuju uvek na istom mestu – kod zvonika i u samoj crkvi. Zmije se zovu “agiofida”, što u bukvalnom prevodu znači “svete zmije”. Mogu da dostignu dužinu do tri metra i potpuno su pitome i bezopasne po ljude. Naime, iako spadaju u otrovnice, položaj njihovih očnjaka je takav da teško mogu da ujedu čoveka.

Zbog bezbednosti za zmije, da ih neko ne bi nagazio ili povredio, smeštene su u staklenoj kutiji. Po završetku molitve sveštenik ih uzima i svako od vernika i posetilaca može da se fotografiše, pomazi ih ili kako ovde kažu – “primi blagoslov”. Zmije dan-dva posle praznika odlaze iz crkve i vraćaju se u isto vreme sledeće godine. Samo dva puta do sada se nisu pojavile: prvi put kada je bio rat i drugi put kada je bio najjači zemljotres na ostrvu 1953. godine.

“Juče je došla prva zmija u crkvu”, stoji u objavi jedne naše turistkinje.

Zmije se šetaju i obmotavaju oko ljudi, ikona i proslavljaju veliki praznik. Ali najveća je misterija što ove svete zmije, ako pokušavate da pronađete nekoliko dana pre ili posle praznika, u tome nećete uspeti.

Druga misterija je da ove zmije na glavi i na jeziku imaju malu crnu šaru koja izgleda kao krst. Zanimljivo je i to da su zmije nastavile da dolaze na praznik u avgustu i nakon što je Grčka prihvatila nov kalendar, čime je praznik posvećen Bogorodici pomeren za 13 dana unapred, stoji u objavi sajta “Moja Grčka”.

Danas ove zmije mnogi nazivaju “Bogorodične zmije” jer je davne 1705. godine selo napao gusar Barbarosa, gde su monahinje molile Bogorodicu da ih pretvori u zmije, kako ne bi bile zarobljene.

Prema predanju, čudo se svake godine dešava još od 1705. godine, kada su turski pirati napali manastir na zapadu ostrva. Turski pirati su prema predanju upavši u crkvu sa namerom da je poharaju, videli mnoštvo zmija, nakoč čega su se dali u beg.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here