Pred takmičenje u Rumuniji, razgovarali smo sa Daliborom Tepićem, učenikom legendarnog Petra Čelika

Životnu filozifiju, strpljivost i okrenutost istinskim vrednostima, porodici i zdravlju, neke su od osobina koje je u njega pored decenija iskustva ugradio upravo Petar, koji svoje roditeljskom ljubavlju štićenika usmerava i van teretane.

Kakvi su mu dalji planovi, ikako je spojio bodibildig sa poezijom, otkriva u intervjuu za portal InfoSrb:

Svaki šampion ima svoju životnu priču, vaša nije ni malo laka. Ko je zapravo Dalibor Tepić?

Dalibor Tepić dolazi iz jedne skromne porodice koja živi u mestu Rumenka, nadomak Novog Sada. Sport je za mene uvek bio velika ljubav, još kao dete trenirao sam u školi fudbala “Vojvodina”. Nažalost, iako sam bio veliki talenat moja porodica nije mogla da finansira putovanja, opremu i bavljenje ovim sportom. Sve je to prouzrokovalo da napustim fudbal i sport, što je kasnije i loše uticalo na mene. No, znao sam da je jedini povratak na pravi put bio zapravo povratak zdravom životu i sportu. Tako, u memljivoj šupi sa improvizovanim betonskim tegovima počinjem da treniram i da sanjam svoj san. Da taj san počinje biti java, shvatio sam onoga dana kada mi u susret izlazi veliki Petar Čelik, koji me uzima za svog učenika. Pored Petra sam naučio da sportska veština nije najbitnija stvar kod jednog šampiona već disciplina, odgovornost i zdrav sistem vrednosti. Bitan faktor u mom životu čine i moja deca sin Dragan i ćerka Ivana, koja su mi najveći podsticaj za dalji napredak.

2.Naredno takmičenje na kojem će te učestvovati održaće se u susednoj Rumuniji. Kakva su vaša očekivanja?

Očekujem da će u Rumuniji do izražaja doći moj dosadšnji trud i rad. Dugo sam se pripremao za ovo takmičenje te očekujem dobar rezultat. Pre svega biće mi čast da stanem rame uz rame sa zvezdama bodibildinga. Dobar rezultat i medelja biće mi vetar u leđa pred svetako prvenstvo koje se nedugo zatim održava u Rimu. Velika pomoć kada su u pitanju pripreme pred ovo takmičenje dolazi od strane Dejana Šijaka iz Skupštine grada Novog Sada, gradonačelnika Miloša Vučevića i “Sportagrama”.

San i vrhunac svakog bodibildera jeste medalja na svetskom prvenstvu koje će se ove godine održati u Rimu. Može li je Rumemčanin doneti u Srbiju?

Kao što rekoh, samo učešće na Svetskom prvenstvu za mene je ostvarivanje sna. Izlazak i nastup na rimskoj bini već je velika pobeda. Vi sanjate i živite za tih pet minuta u kojima morate da pokažete sve ono na čemu ste radili godinama i decenijama… Pripreme za ovo prvenstvo ne traju samo nekoliko meseci pred njegovo održavanja, već ono traje tokom čitavog života. Koliko je bitno fizički se spremiti, toliko je važna i psihološka priprema. Od Petra Čelika mnogo sam stvari naučio, mnoge sam osobine promenio, mnoge aspekte unapredio… evo prilike da vidimo da li sam naučio spreman biti šampion…

Pored sporta još jedan vas talenat krasi – pisanje pesama, ko vam je preneo ljubav prema prozi?


Pesme su ogledalo moje duše i mojih osećanja. Ono što osetim nekog trenutka, stavim na papir. Pesnički talenat nasledio sam od svog pokojnog oca Dragutina koji je po prirodi bio veliki emotivac. Sećam se kada sam još kao mali pronašao pisma koja je otac slao majci, bila su u stihu i ljubavnoj prozi, vrlo jaka i emotivna. Na stotine pesama sam napisao i svakodnevno ih pišem, te se nadam da ću uskoro imati priliku da izdam i svoje prvo delo. Eto, ko bio rekao da se iza ovih silnih mišića i snage, zapravo krije jedna blaga i smirena duša.


Koja je vaša poruka mladima, koji se danas susreću sa izazovima, kako u sportu, tako i u svakodnevnom životu?

Možda još uvek nisam dorastao da budem savetodavac, ali dajem sve od sebe da delima budem jedan dobar primer mladima. Ako bih morao kratko odgovoriti bilo bi to: upornost, istrajnost i odlučnost. Posebno savetujem one mlade koji ulaze u svet bodibildinga da budu oprezni po pitanju uzimanja anabolika i hemija… da čuvaju svoje zdravlje, koje je najveći uspeh i najzlatnija medalja. Da vrednuju porodične vrednosti i drže se zdravog sistema, a rezultat i pehari doćiće sami po sebi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here